De Dromenvanger

De Dromenvanger

Al zolang ik me herinner ben ik gefascineerd door de dromenvanger. Misschien wel omdat het zijn oorsprong vindt bij de indianen. Indianen hadden in mijn ogen iets waardoor ik vrijheid zag, iets wat dicht bij de natuur stond, in contact met iets groters.

Omdat ik in de loop der tijd allerlei eigen gedachtes had ontwikkeld over de dromenvanger leek het me goed eens op zoek te gaan naar de originele betekenis.

 

Oorspronkelijk komt de dromenvanger (meest waarschijnlijk) bij de Ojibwe-stam vandaan, een oud Indianenvolk in Noord-Amerika. Voor hen heeft de dromenvanger een magische en diepere betekenis.

 

Ontstaan

Het Ojibwe woord voor dromenvanger, ‘asabikeshiinh’ betekent spin. Voor hen het symbool van bescherming en comfort. De beschermvrouwe van de Ojibwe-stam waakte over de stam, met name over de jonge kinderen en baby’s. Doordat de stam steeds verder uit elkaar ging wonen, vond ze het moeilijker om iedereen te beschermen. Daarom maakte ze dromenvangers. Naar haar voorbeeld maakten (groot)moeders dromenvangers om hun kinderen en gezinnen te beschermen tegen nare dromen en gedachten. De Indianen geloven namelijk dat er in de lucht boven ons talloze positieve, maar ook negatieve dromen rondzwerven. Om henzelf te beschermen tegen deze negatieve gedachten, werden de dromenvangers in de buurt van hun slaapplaats gehangen.

 

Hoe werkt een dromenvanger?

Alle slechte dromen worden door het web van de dromenvanger tegengehouden. Net zoals een vlieg in een spinnenweb. De nare dromen raken verdwaald en weten hun weg niet meer te vinden. Zodra de zon opkomt en het licht op de dromenvanger valt, worden ze vernietigd. Hierdoor blijven alleen de goede en mooie dromen over. Zij weten wel hun weg te vinden door het web en ze glijden via de veren naar beneden naar de persoon die eronder ligt.

 

Wat is mijn beeld bij de dromenvanger?

Ik zou het woord dromen graag breder willen maken en de woorden aspiratie, verlangen en wensen eraan toe willen voegen. Hebben wij allemaal niet het verlangen om ertoe te doen, het verschil te kunnen maken, ons verbonden te weten met anderen. En ook met ons diepe verlangen naar ons eigen levensdoel? En is het niet zo, dat ook al hebben wij deze diepe wens, dat er altijd een stemmetje in ons zit die onszelf tegenspreekt, kleiner maakt en ons soms verlamt om dat te doen wat we graag willen?

Zou het niet vreselijk fijn zijn als we daarvoor ook een dromenvanger zouden kunnen gebruiken. Onze aspiraties, verlangens en wensen komen wel door en blijven bij ons hangen, het stemmetje dat ons negatief beïnvloed wordt gevangen door de dromenvanger en wordt daardoor tegengehouden.

 

Ik wens jullie dit allemaal toe en hoop dat het jaar 2018 vol is met mooie wensen die jullie gewoon gaan waarmaken!

 

Apache Blessing

May the sun bring you new energy by day,

may the moon softly restore you by night,

may the rain wash away your worries,

may the breeze blow new strength into your being,

may you walk gently through the world

and know it's beauty all the days of your life.